E-factureren volgens DICO versie SALES005 is beter voor iedereen

Uit onderzoek is gebleken dat de leden van Bouwend Nederland positief zijn over elektronisch factureren. Tussen de 70 en 80 procent van de grote bedrijven ziet het zitten, bij de kleinere is dat ruim 50 procent. Logisch, want de sector kan haar tijd en geld wel beter besteden dan aan het handmatig verwerken van elkaars facturen. Daarom is sinds 2022 elektronisch factureren met DICO versie SALES005 de standaard. Het initiatief krijgt brede steun binnen de bouw- en infrasector van zowel leveranciers, softwarehuizen, accountants, bouw- en infrabedrijven en de Stichting Ketenstandaard. Alle voordelen op een rij:

1. Iedereen dezelfde taal

Elektronisch factureren werkt alleen als zowel verzenders als ontvangers meedoen en facturen daadwerkelijk kunnen uitwisselen. Hiervoor is het belangrijk dat dezelfde standaard worden gebruikt. 

2. Na 1 januari 2022 verzekerd van betaling

Op 1 januari 2022 is de sector overgegaan op elektronisch factureren met DICO versie SALES005. Dat betekent dat andere facturen niet of met vertraging betaald kunnen worden. Dat zal steeds vaker het geval zijn. Wie overgaat op deze nieuwe standaard, blijft verzekerd van betaling. 

3. Tijdsbesparing

Er zijn minder handelingen nodig om facturen te versturen en te verwerken, omdat de facturen direct uit de boekhouding kunnen worden gehaald en rechtstreeks in de boekhouding van de ontvanger terecht komen.

4. Actuele cijfers

In- en uitgaande facturen staan sneller in de boekhouding waardoor je over actuele(re) cijfers beschikt.

5. Kortere betalingstermijn

Gemiddeld wordt een e-factuur zeven dagen eerder betaald dan een papieren factuur.

6. Minder fouten

Niet meer zelf informatie verzamelen, inlezen of overtypen… Er zijn minder stappen bij het versturen en verwerken van e-facturen, hierdoor vermindert automatisch de kans op fouten.

7. Meer veiligheid

Een e-factuur wordt gecontroleerd op IBAN, btw-nummer en KvK-nummer. Bij facturen volgens DICO versie SALES005 komt daar de GLN code nog bij. Spookfacturen en dubbele facturen worden hierdoor eenvoudig onderschept. Ook weet je zeker dat je met het uitlezen of verwerken van een elektronische factuur volgens DICO versie SALES005 geen ransomware binnenhaalt. 

8. Kostenbesparing 

Op directe kosten zoals printers en inkt, maar ook op indirecte kosten zoals arbeidskosten dankzij bovenstaande voordelen. Grote bouwbedrijven ontvangen en versturen per dag enkele honderden tot wel enkele duizenden facturen. Ook een kleiner bedrijf ontvangt wekelijks veel facturen van toeleveranciers, gespecialiseerde aannemers en zzp’ers. Zowel aan de kant van de verzender als de ontvanger zijn dus forse besparingen mogelijk. 

Nu updaten

Op 1 januari 2022 wordt e-factureren volgens DICO versie SALES005 verplicht in de bouw. Op een andere wijze aangeboden facturen kunnen niet meer in behandeling genomen worden. Begin dus nu met het voorbereiden van de update van je factuursysteem. Neem contact op met je eigen softwareleverancier, je financiële dienstverlener of Ketenstandaard om de beste optie voor jouw bedrijf te bespreken. 

“Minder handelingen door DICO en waterdicht”

Vragen?

Meer weten over elektronisch factureren volgens DICO versie SALES005?

 

Bekijk de veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op.