Miljoenen facturen, één taal

Een elektronische of e-factuur is een factuur die in de vorm van een databestand, vaak een XML formaat, wordt gemaakt, veilig verstuurd, ontvangen, verwerkt en gearchiveerd. Zonder dat daar een mens aan te pas komt. Dat scheelt papier, controle, fouten en veel werk en dus tijd. De kosten voor de factuurstroom aan de betalende kant kunnen zo met wel 25 tot 50 procent dalen. Facturen kunnen bovendien sneller worden betaald. En dat is winst voor iedereen. 

Daarom is in de bouw sinds 2022 elektronisch factureren volgens DICO versie SALES005 de standaard. 

 

Dico Standaard versie SALES005

DICO versie SALES005 is een set afspraken tussen fabrikanten, groothandels, bouw-, onderhouds- en installatiebedrijven en woningcorporaties over wat er waar in een elektronische factuur moet staan.  Elektronisch factureren volgens DICO is voor iedereen mogelijk met een licentie hiervoor. De licentie is te verkrijgen door deelnemer te worden van Ketenstandaard of via een abonnement op een online platform of facturatie dienstverlener. 

Ketenstandaard Bouw en Techniek is een neutrale en onafhankelijke organisatie die zorgt dat haar deelnemers de standaard op de juiste manier gebruiken. Ook zorgt Ketenstandaard voor ondersteuning bij de implementatie en regelt desgewenst de afstemming met de softwareleverancier en partners. Lees meer op de website van Ketenstandaard

Standaard berichten 

Je kunt alleen je facturen inrichten volgens de DICO Standaard, maar er ook voor kiezen om andere gegevens via de standaard te delen. Voor elke fase in het bouwwerkdossier heeft de DICO Standaard een set elektronische berichten die gegevens automatisch en foutloos uitwisselen en verwerken. Denk aan offertes, prijslijsten, orders, pakbonnen, verhuurberichten en facturen. Met het factuurbericht wordt de factuur als XML-bestand ingelezen en automatisch gecontroleerd met de afgesproken prijzen en geleverde hoeveelheden. De manier waarop facturen worden uitgewisseld bepalen bedrijven zelf. Dat kan via een boekhoudprogramma zijn, via een online service of je eigen ERP-systeem. 

Ketenstandaard Bouw en Techniek

DICO is ontwikkeld en wordt beheerd door Ketenstandaard Bouw en Techniek. Die is op 1 juli 2020 ontstaan uit een fusie van Stichting STABU met Stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie. Door deze fusie is er één sterke organisatie in de bouw- en technieksector ontstaan voor de ontwikkeling, beheer en promotie van de STABU Besteksystematiek, de ETIM Standaard en NL/SfB voor Classificatie, de DICO Standaard voor Communicatie, GS1 Standaard voor Identificatie, en ook voor Fabrikantgebonden Productspecificaties. Hierdoor kan er beter en efficiënter worden ingespeeld op versnelling van de digitalisering in de hele bouwkolom. Om DICO versie SALES005 te gebruiken kun je deelnemer worden van Ketenstandaard, maar het is ook mogelijk om de standaard en de licentie via je online (betaal-)platform of je software te laten lopen. 

Nu updaten

Op 1 januari 2022 wordt e-factureren volgens DICO versie SALES005 verplicht in de bouw. Op een andere wijze aangeboden facturen kunnen niet meer in behandeling genomen worden. Begin dus nu met het voorbereiden van de update van je factuursysteem. Neem contact op met je eigen softwareleverancier, je financiële dienstverlener of Ketenstandaard om de beste optie voor jouw bedrijf te bespreken. 

“Minder handelingen door DICO en waterdicht”

Vragen?

Meer weten over elektronisch factureren volgens DICO versie SALES005?

 

Bekijk de veelgestelde vragen. Of neem contact met ons op.